Bilder til oppdrag

Bildet på oppdraget vil fange oppmerksomhet og si mye om organisasjonen din og oppdraget ditt. Det skal helst oppsummere alt du vil fortelle på en gang, og da er det fint å tenke gjennom noe av dette før du legger det ut.

Hva er et godt bilde til et oppdrag?

Når man scroller nedover på Frivillig.no så er det ofte bildene som treffer øyet først. Hva sier ditt bilde? Er det inspirerende? Får du lyst til å være med på det som skjer i bildet? Sier det noe om aktiviteten som den frivillige skal gjøre? 

Tenk på:

Foto: Hedvig Kolboholen

Foto: Hedvig Kolboholen

  • Bruk bilde av det de frivillige skal gjøre. Om du har bilde av aktiviteten er dette best. Da blir bildet informativt for den som søker gjennom forsiden og gir større sjanse for at man stopper ved det om det er noe som er interessant.

  • Bruk bilder som fokuserer på den frivillige fremfor deltaker på aktiviteten

  • Bruk bilde av riktige mennesker.
    Er de på bildet representative for de frivillige eller brukerne av organisasjonen? Er de representative i alder, kjønn og mangfold for de frivillige du ønsker til organisasjonen?

  • Vær ærlig. Du skal fremstille din organisasjon positivt, men ikke så overdrevet at forventningene blir feil i forhold til virkeligheten.

  • Bilder uten tekst. Bruk bilder uten elementer av tekst eller med logo på oppdraget. Vi fremmer mange oppdrag på Facebook og da fungerer det dårlig med bilder hvor det er mye tekst eller logo.

Hva om de på bildet ikke ønsker bli gjenkjent?

Har du brukere eller situasjoner som er vanskelig å ta bilde av f.eks. av personvernhensyn så er det noen tips her til hvordan det kan løses:

Foto: Hedvig Kolboholen

Foto: Hedvig Kolboholen

  • Bruk en som syns det er greit å være på bildet til å se i kamera (f.eks en frivillig) og de som ikke syns det er greit med ryggen til.

  • Ta bilder av detaljer, f.eks hender som serverer suppe, sorterer klær eller gestikulerer og dermed viser at de prater. Husk at bildene fortsatt bør være relevante for opdraget.

  • Bilder av store folkemengder eller folk i fart kan du ta med lang lukkertid (kamera på stativ) så du kan se det er folk, men ikke hvem de er.

  • Fokusér på noe i forgrunnen, helst noe med relevans som. f.eks kaffen du skal lage eller en som vil være foran kamera, og la folk som ikke vil være på bildet stå i bakgrunnen og være uskarpe. Dette fordrer at du har kontroll på dybdeskarphet og klarer å gjøre bakgrunnen uskarp.

  • Kjøp bilder på en bildebank eller hent bilder fra en gratis bildebank som f.eks: Pexels.com og bilder som er lagt ut for Creativ Commons.

Rettigheter!

Du må avklare bruk av bilder både med fotografen og mennesker på bildet. Din organisasjon er ansvarlig for bilder dere legger ut på Frivillig.no. Skal dere bruke bilder av barn må både barnet og foresatte godkjenne det. Mer om personvern og bilder kan du finne på Frivillighet Norges sider.

Ikke klipp ut noe fra nett du ikke kjenner opphavet til, det kan bli dyrt! Det finnes flere steder på nett hvor man kan finne bilder som er tillatt for fritt bruk. Eksempler på dette er Pexels.com og bilder som er lagt ut for Creativ Commons.