Årets Nykommer i Frivilligheten

Vi vil gi en pris til en ny frivillig du setter pris på!

Clara Sander fra NUK - Norges Unge Katolikker vant Årets Nykommer i Frivilligheten 2021

Årets Nykommer 2017 var Frank Sandbye-Ruud fra Team Rubicon. Prisen ble delt ut av fjorårets vinner Sang Bui (Nasjonalforeningen for folkehelsen) og Prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen.

Årets Nykommer 2017 var Frank Sandbye-Ruud fra Team Rubicon. Prisen ble delt ut av fjorårets vinner Sang Bui (Nasjonalforeningen for folkehelsen) og Prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen.

For syvende år på rad deler rekrutteringsportalen Frivillig.no og Frivillighet Norge ut den nasjonale prisen Årets nykommer i Frivilligheten. Dette for å sette pris på engasjement og frivillig innsats fra de nye frivillige som har vist at det ikke er så vanskelig å komme i gang og engasjere seg.

Den frivillige nomineres av organisasjonen som den frivillige har engasjerte seg i, og nominasjonsfristen for 2023 er nå ferdig. Prisen til Årets nykommer i frivilligheten deles ut av Frivillig.no og Frivillighet Norge, på frivillighetens dag 5.desember.

Årets Nykommer i frivilligheten 2023 deles ut av Stortingspresident Masud Gharahkhani

Årets Nykommer i frivilligheten 2016 var Sang Bui, aktivitetsvenn i Nasjonalforeningen for folkehelsen.(Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge)

Årets Nykommer i frivilligheten 2016 var Sang Bui, aktivitetsvenn i Nasjonalforeningen for folkehelsen.(Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge)

 

Prisen har fått en ny aktualitet nå i kjølvannet av en pandemi der mange har falt fra i frivilligheten og behovet for både å engasjere de som har falt litt utenfor og helt nye inn i de frivillige felleskapene er høyt.

– Vi vil vise at det finnes en bredde i frivilligheten som gjør at alle kan føle seg inkludert et sted. Vi ønsker at flere skal finne veien inn i organisasjonene og få føle på gleden av felleskap, mening og å være til nytte, sier prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen 

De nominerte til Årets nykommer i Frivilligheten er derfor helt vanlige ekstraordinære folk som nylig har funnet ut at de vil gjøre noe for andre i fritiden. Vinneren avgjøres av en jury bestående av representanter fra en rekke frivillige organisasjoner.  

Mohamed Nabel Omr Deeb fikk prisen som Årets nykommer i frivilligheten av kronspinsparet på Frivillighetens dag 2018.Foto: Frivillighet Norge/ Carl-Fredric Salicath

Mohamed Nabel Omr Deeb fikk prisen som Årets nykommer i frivilligheten av kronspinsparet på Frivillighetens dag 2018.

Foto: Frivillighet Norge/ Carl-Fredric Salicath

Årets nykommer 2023

Årets nykommer i frivilligheten er Frivillig.no sin utmerkelse som deles ut til en person som nylig har begynt med frivillighet.

Den frivillige nomineres av organisasjonen som den frivillige har engasjerte seg i.

Kriteriene for prisen er at den frivillige:

1. Har blitt frivillig etter 1. august 2022

2. Har utført oppgaver på vegne av organisasjonen med flott innsats

3. Har hatt en god førsteopplevelse i møtet med frivilligheten

4. Ønsker å dele denne opplevelsen og inspirere andre til å delta

Årets nykommer er en person som kan inspirere andre til å bli frivillige, og som organisasjonen har satt særlig stor pris på å få inn i sin organisasjon.  

En jury kårer en vinner som mottar prisen den 5. desember 2023, i forbindelse med FNs internasjonale dag for frivillighet. Fristen for å nominere var 15. september 2023!


Vinner og finalister 2023


Tidligere finalister og vinnere

Årets nykommer i frivilligheten 2021

Tørre å starte og drive til å fortsette

Clara Sander (17) gikk på kort tid fra å ha veldig lite kjennskap til NUK (Norges Unge Katolikker) til å stifte et ungdomslag i Harstad, arrangere ungdomstreff for regionen og utmerke seg med sitt engasjement og iver.

– Man trenger ikke være en spesialist på noe som helst, det er bare å prøve, og å ha driven til å fortsette, sier Clara.

Engasjementet hennes har gitt et frisk pust til arbeidet til organisasjonen i Nord-Norge, og gjenopplivet ungdomsarbeidet i distriktet.

- Årsaken til at jeg opprettet lokallaget, var at det ikke var noe tilbud her.

Clara så at etter konfirmasjonen forsvant ungdommene og hun hadde et ønsket om å skape et felleskap der kirka ble mer enn noe man går i hver søndag. Hun så at det var et behov og bidrar etter evne.

–Jeg syns jo det artig å arrangere ting, og når du da får en positiv respons på det, da får man driven til å fortsette. Og så får man så mye ut av det tilbake.

Juryen sier

Gjennom sin innsats viser Årets Nykommer at man ikke trenger å være så mange eller så store for å få dratt i gang noe. Finalisten gir mye av seg selv, tar initiativ og bryr seg om andre. At flere skal få interesse for saken har vært en viktig motivasjonsfaktor for innsatsen.

 Årets nykommer drar i gang ny aktivitet, fremstår inspirerende for andre og bidrar til at det skjer mer aktivitet i nærmiljøet for barn og unge. Vinneren er et godt forbilde for flere unge som ønsker å skape noe selv.


Årets nykommer i frivilligheten 2020

Stian fra Robin Hood Huset, Rania fra Ringsaker Røde Kors, Moelv og Rebekka fra Tysnes Turlag er finalistene til Årets nykommer i frivilligheten 2020

Vinner 2020: Stian Juhani Gjertsen (30) fra Robin Hood Huset i Bergen

Fra lediggang til ressursfull og livsglad

Etter en lang tid utenfor ordinært arbeidsliv, startet Stian som frivillig ved Stiftelsen Robin Hood Huset i Bergen i november 2019.

– Jeg har vært arbeidssøkende i fire år, og jeg har derfor vært mye alene. Så det å kunne være frivillig har gitt meg livsgleden tilbake, forteller Stian.   

Utenfor arbeidslivet, innenfor i Frivilligheten

Stian har en hørselsnedsettelse og bruker høreapparat.

– Vårt inntrykk er at Stian har blitt fortalt at han har utfordringer som gjør det vanskelig for ham å stå i ordinært arbeid, sier Lene Fauskanger, frivillighetskoordinator ved Robin Hood huset.

Stian startet som frivillig ved husets klesloft – et ukentlig tilbud hvor personer som er i en økonomisk vanskelig situasjon kan komme for å finne seg nye, gratis klesplagg. Som følge av koronapandemien ble Klesloftet stengt av smittevernhensyn, men Stian ønsket likevel å bidra. Derfor fortsatte han som frivillig ved Robin Hood husets kafé.

– På Robin Hood Huset opplever vi Stian som en stor ressurs. Stian er hardtarbeidende, smilende og en imøtekommende kar. For oss er han en person det er lett å like og lett å bli glad i, forteller Lene.



Årets nykommer i frivilligheten 2019

Årets finalister presenteres gjennom filmer der kjente skuespillere spiller rollen som de frivillige. Men det er de frivillige som spiller den viktigste rollen – som frivillig i en organisasjon.

Kine, Henrik og Annette er finalistene til prisen Årets Nykommer i Frivilligheten, og spiller en viktig rolle i ROS -Støtt kampen mot spiseforstyrrelser, Vaffelgutta og Ti på Topp Verdal/ Bedriftsidretten Nord- Trøndelag

Vinner 2020: Kine Sliper (33) fra ROS - Rådgivning for spiseforstyrrelser.

Kine Sliper fra ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser er finalist til Årets Nykommer i Frivilligheten

Kine Sliper fra ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser er finalist til Årets Nykommer i Frivilligheten

For 15 år siden ble Kine Sliper (33) frisk fra spiseforstyrrelser. I fjor ble hun frivillig i ROS-rådgivning om spiseforstyrrelser i Trøndelag. Der fant hun et fellesskap og er blitt en ressurs. 

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er en landsdekkende interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat, kropp og selvfølelse – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende. 

Opptatt av psykisk helse. 

– Jeg meldte meg som frivillig fordi jeg er veldig opptatt av psykisk helse og har lenge hatt lyst til å engasjere meg innen det. Så har jeg opplevd så mye mer enn det jeg trodde jeg skulle få oppleve. Dette ble en fin måte å komme inn i en sosial gjeng, få mestringsfølelse og føle at jeg er til nytte. Det er hovedgrunnene til at jeg ble frivillig i ROS, sier Kine

–Jeg føler ikke selv at jeg er redd for å snakke om vanskelige ting. Det tror jeg kanskje folk merker og det tror jeg folk skjønner, uten at det trengs å sies høyt. Samtalene ender alltid med håp og det er veldig sterkt for meg. Jeg har selv vært der og vet hvordan det er å ikke se håpet. Derfor ønsker jeg å hjelpe andre til å se utenfor seg selv og sitt eget hode.  

Ane Dahl Torp spiller rollen som Kine i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten. 

Finalister:

Deler ut vaffelhjerter og omtanke. 

Henrik Sand fra Vaffelgutta er finalist til Årets Nykommer i Frivilligheten

Henrik Sand fra Vaffelgutta er finalist til Årets Nykommer i Frivilligheten

Henrik Sand (27) ble frivillig i Vaffelgutta høsten 2018 og har tatt organisasjonen med storm. Med hans egenutviklede vaffeloppskrift og toddy varmer han hjemløse mennesker i hele Oslo. 

Vaffelgutta er en frivillig organisasjon som ukentlig deler ut vafler og slår av en prat med hjemløse og trengende. De ønsker at hjemløse skal bli sett av sine medmennesker, det gjør Henrik også.

Sterke møter 

Henrik forteller om sterke møter han har hatt med mennesker som frivillig. 

– Det kan f.eks være en kald vinterkveld i januar hvor man har vært ute og delt ut vaffel og toddy og pratet med noen som er jevnaldrende med deg selv. Det gjør noe med deg. Da reflekterer man en gang ekstra over hvor godt man faktisk har det. På en måte lærer man seg å sette mer pris på sin egen situasjon og at det skal så lite til å glede noen, sier Henrik

– Man sitter igjen med en følelse av å ha bidratt til samfunnet med noe som ikke kan måles i penger eller prestasjon. Det er egentlig vanskelig å gjenfortelle og beskrive, man sitter igjen med en god følelse. En følelse av å ha gjort noe godt, som kanskje ikke betyr enormt mye for meg selv der og da, men som kan utgjøre en utrolig stor forskjell for noen andre.

Nicolai Cleve Broch spiller rollen som Henrik i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten. 

Med hjerte for friluftsliv

Annette Hermann fra Ti på Topp i Bedriftsidretten i Nord-Trøndelag er finalist til Årets Nykommer i Frivilligheten

Annette Hermann fra Ti på Topp i Bedriftsidretten i Nord-Trøndelag er finalist til Årets Nykommer i Frivilligheten

Annette Hermann (35) er nominert for den frivillige innsatsen hun gjør for aktivitetstiltaket Ti på Topp i Bedriftsidretten i Nord-Trøndelag, der hun gjør en ekstraordinær innsats. 

Ti på Topp Verdal er et turtilbud i regi av bedriftsidretten i Nord-Trøndelag og har i nesten 1000 deltakere fra flere ulike bedrifter. 

Turglede i bygda.

Annette har hatt ansvar for Ti på Topps sosiale medier og har gjennom det siste året klart å engasjere mange nye frivillige til å bli med på tur. 

– Å være ute på tur har alltid gitt meg mye glede, og den gleden ønsker jeg at andre også skal få oppleve, sier Annette.

– Jeg har alltid hjulpet med alskens aktiviteter selv, der det for eksempel har vært frivillige foreldre som stiller opp, og i bygda der jeg jeg har vokst opp har det vært en selvsagt del både på skole og idrettslag, så man er oppfostret på det. Og da har man sett at det er gull verdt, at det er bare positive ting knyttet til det.

Indre motivasjon 

Annette fortelle at hun synes frivilligheten er så bra fordi du ikke trenger noen kvalifikasjoner, du trenger bare indre motivasjon, det er drivkraften. 

– Man får mange flere i aktivitet og man skaper et fellesskap. Det handler om å oppnå ting sammen og å kjenne at man er med og bidrar og er en del av et fellesskap, sier Annette.

Petronella Barker spiller rollen som Annette i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten. 


Årets nykommer 2018

Frivillige spiller en viktig rolle i andres liv! 

Med dette i tankene har vi fått tre skuespillere til å spille rollen som de tre frivillige som er finalister til prisen Årets nykommer i frivilligheten.

Vinner: Mohamad Nabel Omr Deeb, speiderleder i Norges speiderforbund

Speiderleder Mohamad fra Rjukan/Syria fikk frivillighetspris av Kronprinsparet

For tredje år på rad deler rekrutteringsportalen Frivillig.no og Frivillighet Norge ut den nasjonale prisen "Årets nykommer i Frivilligheten". Dette for å sette pris på engasjement og frivillig innsats fra de nye frivillige som har vist at det ikke er så vanskelig å gjøre noe for andre.

Prisen til "Årets nykommer i frivilligheten" ble delt ut til Speiderleder Mohamad Nabel Omr Deeb fra Rjukan av H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Kronprinsessen på vegne av Frivillig.no og Frivillighet Norge, på Frivillighetens dag på DOGA i Oslo 5. Desember kl 18-19.

Mohamad er frivillig speiderleder i Rjukan speidergruppe av Norges speiderforbund.

–Frivillig.no har som mål å inspirere flere til å finne veien inn i organisasjonene og få føle på gleden av det frivillige felleskapet og å spille en viktig rolle i andres liv, sier prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen

"Årets nykommer i Frivilligheten" er derfor helt vanlige ekstraordinære folk som nylig har funnet ut at de vil gjøre noe for andre i fritiden.

I juryens begrunnelse står det:

Årets nykommer er et ja-menneske som trives godt sammen med andre. Personen er entusiastisk, tar initiativ og har selv bidratt til å bli inkludert i nærmiljøet. Den frivilliges smittende gode humør og gode evne til å komme i kontakt med folk, kombinert med gode lederegenskaper, har blitt en verdifull ressurs for organisasjonen. Juryen tror den frivillige kan inspirere flere i samme situasjon til å oppdage gleden og nytten av å være en del av felleskapet i frivillige organisasjoner som speideren.

Mohamad Nabel Omr Deeb fra Rjukan er av Frivillig.no kåret til Årets nykommer i frivilligheten 2018

Mohamad har flyktet fra borgerkrigen i Syria. Han kom til Norge for snart fire år siden, og havnet på Rjukan. Gjennom skolen fikk han etter hvert kontakt med speidergruppa, for han ønsket å drive med noe som kunne hjelpe ham å bli en del av det norske samfunnet.

-Jeg liker å hjelpe til, jeg er glad i folk, og jeg håper folk kan bli glade i meg. Derfor sier jeg ja når noen spør om hjelp. Det har gjort at jeg har blitt kjent med så mange nye folk. Jeg har noe å gjøre hver dag hele uka og jeg har mange å si hei til når jeg tar meg en tur ut.

Ble speiderleder

Han ble med i speideren for to år siden og sommeren 2017 deltok han på speiderlandsleir i Bodø. Der tok han et lederkurs, og høsten 2017 ble han speiderleder i gruppa på Rjukan.

-Jeg tenker at mitt liv uten frivillig innsats hadde vært forferdelig. Og jeg lurer på hvorfor så mange som har det slik som meg ikke sier ja når noen spør dem om å bli med. De får jo så mye igjen for det. Det er virkelig verdt det, sier Mohamad

Mohammad og Kim.jpg

Fra syrisk flyktning til speiderleder på Rjukan

Mohamad Nabel Omr Deeb fra Rjukan er en av tre finalister når Frivillig.no kårer Årets nykommer i frivilligheten 2018

Kim Haugen spiller rollen som Mohamad i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten.

De andre nominerte var:

Rajaa er frivillig familiekontakt i Home-Start Familiekontakten drevet av Kirkens bymisjon i Oslo.

Rajaa og Line.jpg

Hver lørdag bruker Rajaa av sin fritid for å besøke en Eritreisk tvillingmor. Hun avlaster og støtter moren i foreldrerollen. Oppfølgingen av den lille familien gjør Rajaa med stort engasjement, smittende humør og stor grad av fleksibilitet.

Rajaa er frivillig familiekontakt i Home-Start Familiekontakten drevet av Kirkens bymisjon i Oslo.

Vil gjøre noe nyttig

Det er så viktig at vi engasjerer oss – det blir så mye bedre for alle.

– Jeg vil gi tilbake til samfunnet. Jeg har min erfaring og min kultur og er en voksen dame som kan dele dette og stille opp for andre. Jeg vil være en god rollemodell for mine 4 gutter – de synes jeg står på og setter pris på at jeg engasjerer meg. De sier de er stolte av meg. Jeg vil bidra – selv om jeg bare gjør en bitteliten forskjell, sier Rajaa.

Rajaa kommer fra marokko og flyttet til Norge i voksen alder. I tillegg til å være student er Rajaa selv enslig forsørger for fire barn, og deler velvillig av sin erfaring som alene-mamma. Hennes første møte med frivilligheten var som bruker ved Stovner Frivillighetssentral. Etterhvert ble hun med som frivillig for Home-Start Familiekontakten og Kirkens Bymisjon.

– Jeg håper jeg kan inspirere flere til å være med å gjøre nytte for seg i samfunnet. Det er så viktig at vi engasjerer oss – det blir så mye bedre for alle. Jeg ønsker å fortsette å være frivillig lenge. Det har blitt veldig viktig for meg og den jeg er, sier Rajaa.

Line Verdal spiller rollen som Rajaa i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten.

Pensjonert rektor med hjerte for barn og unge

Lillann Fanuelsen fra Drammen er frivillig i Åssiden Idrettsforening

Lilland og Iselin.jpg

Etter mange år som rektor på Åssiden Barneskole ble Lillan pensjonist. Hun har aldri vært engasjert i foreningsliv, og aldri noe spesielt i idretten, før hun i februar 2018 meldte seg inn i bydelsklubben Åssiden Idrettsforening. Nå er hun styremedlem med spesielt ansvar for verdiarbeidet i klubben.

Lillann er frivillig i Åssiden Idrettsforening.

-Når jeg ble pensjonist hadde jeg et behov for å fortsatt være nyttig. Jeg var redd for å stagnere, ønsket å fortsatt kunne være del av noe større enn meg selv. Jeg har alltid vært opptatt av hvordan vi involverer barn og unge. De er fremtiden og jeg ønsket å engasjere meg for at denne fremtiden blir bra.

Opptatt av barna

"Hvorfor skal vi gjøre dette?" og "Har noen spurt barna om hva de ønsker?" er spørsmål som går igjen etter at Lillan entret styrerommet i klubben. Lillan er den flotte dama, som tør å stille spørsmål. Hun er ydmyk, men samtidig en tydelig stemme som sier i fra når hun mener noe er feil.

-Jeg er godt kjent I lokalmiljøet og hadde også et behov for å fortsatt være en aktiv del av samspillet i kommunen. Jeg kjente idrettslaget fra samarbeid med skolen tidligere og fant min rolle her, til tross for at jeg ikke var så opptatt av idretten og sporten. Det er barna jeg vil bruke resten av min tid på.

Iselin Shumba spiller rollen som Lillann i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten.


Årets Nykommer 2017:

Vinner: Frank Sandbye-Ruud fra Team Rubicon

Juryens begrunnelse:

Årets nykommer har en personlighet som skaper trygghet og tillit. Vinneren trives sammen med andre og viser tydelig sitt engasjement i møtet med de rundt seg.

I en periode i livet velger vinneren å finne nye former for meningsfulle hverdager.

Frivillig innsats gir kandidaten gode opplevelser og økt selvfølelse. Årets nykommer får brukt sine ressurser og erfaringer - og er til stor nytte for flere.

Vinnerens engasjement er så lidenskapelig at det alene bygger broer, vennskap og nye muligheter for enkeltpersoner og for organisasjonen.

Han er rett og slett en fantastisk motivator og god inspirator. 

Frivillig.no gratulerer årets nykommer; fra Team Rubicon Norge: Frank Sandbye-Ruud

Fra arbeidsufør krigsveteran til finalist i Årets Nykommer i Frivilligheten.

Det siste året har Frank Sandbye-Ruud (50) gått fra å være en arbeidsufør krigsveteran til å bli en inspirerende ressursperson og frivillig Operativ sjef for Team Rubicon Norge. Han er nå én av tre finalister til Årets Nykommer i Frivilligheten.

– Som tøff og sterk soldat så skal man jo ikke ha psykiske lidelser, sier Frank.

For Frank var det som skadet veteran et kjempehardt slag å bli definert som en person uten arbeidsevne.

– Å være frivillig ga meg mulighet for å kunne bruke min tidligere erfaring til noe veldig nyttig, og hjelpe andre på deres verste dag, forteller Frank.

Team Rubicon er en internasjonal organisasjon der veteraner med kompetanse fra forsvaret reiser ut internasjonalt og bistår sivile med nødhjelp etter katastrofer. Frank har det siste året bidratt sterkt til oppbyggingen av organisasjonen i Norge, og inspirert og motivert hundrevis av nye til å melde seg som frivillige og registrere seg for å hjelpe til i kritiske situasjoner.

– Jeg motbeviste alle papirene som sa at jeg ikke har restarbeidsevne, at jeg var i prinsippet ubrukelig. Og aller viktigst, jeg beviste for meg selv at jeg klarer mye mer enn det jeg trodde. Dette har ført til at jeg i ettertid har blitt guide for Hvite busser og holdt foredrag og skrevet bøker. På denne måten tar jeg små skritt for å tilnærme meg arbeidslivet igjen, forteller Frank.

­–Mitt motto er: ta vare på hverandre, men aller viktigst - ta vare på deg selv for ellers kan du ikke ta vare på andre, forteller Frank.

De andre nominerte til Årets Nykommer 2017:

Fra ung flyktning til frivillig ressurs

Hamid (14) er en av tre finalister når Frivillig.no kårer Årets Nykommer i Frivilligheten 2017

– Da jeg var liten kunne jeg ikke gå på skole, vi fikk ikke tid til å hvile eller å leke, forteller Hamid. Han syns at alle barn skal få oppfylt sin rett til å gå på skole.

Hamid er flyktning fra Afghanistan og bodde i fjor høst på et omsorgssenter for enslige asylsøkende barn. Her hadde han sitt første møte med norsk frivillighet og Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press.

Siden dette møtet har han vært aktiv i organisasjonen og deltatt på seminarer og sommerleir.

Hamid er også blitt en del av Redd Barnas barneambassadører, som er en gruppe barn som kommer med innspill til Redd Barnas politikk, samtidig som de fronter barnas stemme i møte med politikere og lignende. De holder også presentasjoner for skoleklasser både i lokalmiljøet og nasjonalt. Her får Hamid brukt sin historie og bakgrunn når han snakker om barns rettigheter.

– Jeg fikk masse hjelp av andre da jeg var på flukt, forteller Hamid. Nå må jeg hjelpe de andre som er på flukt.

– Og jeg er stolt av å være barne- og ungdomsambassadør for Redd Barna sier Hamid.

Med besøksbaby på eldrehjem

Kate Elin er en av tre finalister når Frivillig.no kårer Årets Nykommer i Frivilligheten 2017

Sammen med et par andre frivillige besøker hun det lokale ”pensjonatet” sammen med sin baby Isak mens de er hjemme i permisjon. Kate Elin representerer de unge nye frivillige og som melder seg inn i frivilligheten i perioder av livet da de har litt ekstra tid. Hun meldte seg gjennom ett oppdrag hun fant på Frivillig.no i våres.

– Vi er glade for at unge melder seg til oppdrag som dette sammen med sine barn. Vi har 10 mødre med barn som har meldt seg som besøksbabyer, forteller Ann Kristin Hatletvedt fra Klepp Frivilligsentral. Hatletvedt forteller at hun har sett en tendens til å få litt andre frivillige med Frivillig.no enn de fikk før. Særlig har de sett at yngre og unge foreldre har meldt seg, noe Kate Elin er et godt eksempel på.

– Vi brukte frivillig.no sin side for å søke etter besøksbabyer og postet det på facebook, og så bare rullet det inn med babyer, forteller Hatletvedt

De eldre på sykehjemmet lyser opp når Kate Elin og de andre mødrene kommer med besøksbabyene.

– Det er snakk om en halvtime i uka, men den gleden varer kanskje helt til neste gang vi kommer, sier Kate Elin og forteller at babytreffene er til gjensidig glede for henne selv.

– Når jeg ser de blir glade så er det jo givende å komme tilbake gang etter gang, sier Kate Elin.

 

 

Årets Nykommer 2016

Vinner: Sang Bui fra Noasjonalforeningen for folkehelsen

Sang Bui fra Nasjonalforeningen for Folkehelsen i Oslo

Sang Bui er aktivitetsvenn i Noasjonalforeningen for folkehelsen

Sang Bui (27) jobbet med eldre, men følte hun fikk for lite tid med dem da hun hadde det som jobb. Hun fant et oppdrag som besøksvenn på Frivillig.no, og nå er Sang nominert til prisen Årets nykommer i frivilligheten som deles ut under Frivillighetsprisen fag & fest 2016.

Sang er frivillig i Nasjonalforeningen for folkehelsen i Oslo. Her har hun vært aktivitetsvenn for den samme damen hver onsdag i snart ett år. Sammen lager de bacalao, mater duene, går tur eller spiser is.

– Hun er en kjemperessurs. Ikke bare for damen hun besøker, men også for hele avdelingen, sier Thale Waaler Eggen, nasjonal prosjektleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Det var Waaler Eggen som nominerte Bui til prisen.

I nominasjonen skriver Waaler Eggen blant annet: «Bui har representert organisasjonen og fortalt om det å være frivillig, blant annet på Stortinget. Hun er flink til å prate for seg, og brukes til å promotere aktivitetsvenn-prosjektet. Hun tar også masse initiativ. Da hun hadde fikset neglene til sin venn, ønsket de andre damen på sykehjemmet det samme, og da fikset Sang like gjerne neglene til alle sammen.»

De andre nominerte var:

Veronica Frantzen fra SOS-barnebyer og UngSOS Sandefjord

Veronica Frantzen (16) fra Sandefjord ble med i SOS-barnebyer Vestfold i fjor høst.

– Hun har vist et engasjement som er helt enestående for et så ungt menneske. UNG SOS Vestfold stiftet takket være hennes innsats, sier fylkesleder i SOS-barnebyer Bernhard Marti som nominerte Veronica til prisen.

I løpet av sitt første år i SOS-barnebyer har Veronica allerede gjort seg bemerket. Da lederen for Barnebymarsjen ble for opptatt, tok 16-åringen ansvar.

– Hun sørget for kontakt med kommunen og pressen, og organiserte gjengen i Sandefjord, sier Marti.

I nominasjonen skriver Marti blant annet: «Hun har presentert og representert SOS på en veldig god måte. Hun har vervet frivillige og Sandefjord stilte med 8 frivillige på en stor festival. I september ledet hun SOS sin Barnebymarsj i Sandefjord med 160 deltakere og over 20 frivillige, samt at hun vervet to frivillige til Barnebymarsjen i Tønsberg. UNG SOS Vestfold blir stiftet takket være hennes innsats.»

Eirik Laastad fra Robin Hood Huset i Bergen

Eirik Laastad (29) er frivillig norsklærer for innvandrere på Robin Hood Huset i Bergen.

En gang i uken leder han diskusjoner om nyheter og samfunnsaktuelle spørsmål fra inn- og utland. Deltakerne er arbeidsinnvandrere som vil forbedre norskferdighetene sine.

– Når noen tenker arbeidsinnvandrer tenker mange på et offer, men her er det veldig mange ressurssterke personer. Arkitekter, ingeniører, økonomer. De har høy utdannelse, er hardtarbeidende og ønsker å gjøre det beste ut av situasjonen sin, sier Laastad.

Laastad er statsviter, og studerer praktisk pedagogikk. Målet er å bli lektor. Da han så annonsen til å lede et norskkurs på Robin Hood Huset i Bergen, var han ikke i tvil om at han ville bidra.

– Jeg mener det er viktig at vi bruker ressursene våre der vi kan. Du må ha styrke for å være i stand til å tilpasse deg en ny kultur, finne deg en relevant jobb. Likevel sliter de i arbeidsmarked. Ikke på grunn av kompetanse og bakgrunn, men på grunn av at de kommer fra et annet. Det gir utrolig mye å bidra med det jeg kan, sier Laastad.

Laastad er nominert til Årets nykommer i frivilligheten under Frivillighetsprisen 2016. Frivillighetskoordinator ved Robin Hood Huset, Jasmin Liew, nominerte Eirik til prisen. Hun er full av lovord om innsatsen han legger ned.

– Han har gjort en veldig god jobb. Han har stilt opp med frivillig leksehjelp. Han stiller alltid opp, er veldig engasjert og en veldig rolig og varm person, sier Liew.

– Kurset er en fantastisk arena for integrering. Deltakerne får kunnskap som kan gi dem innpass i norsk arbeidsliv og samfunn for øvrig, sier Liew.