Hva gjør at noen folk ikke blir frivillig?

Helseutfordringer nevnes som én grunn til at noen ikke blir frivillig. Illustrasjonsfoto av en ansatt i UngFunk - en paraplyorganisasjon som jobber for unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom. Foto: Charlotte Sverdrup

Blant de som svarte på Frivillig.no-undersøkelsen i 2024 var tidsklemma den største barrieren for å bli frivillig. Mange oppgir også at de ikke har visst om alt de kan gjøre som frivillig tidligere.

Med Frivillig.no-undersøkelsen kontakter vi folk som har meldt sin interesse gjennom Frivilllig.no for å være frivillig i en organisasjon. I 2024 sa 32 prosent av disse nye potensielle frivillige sa at de aldri har vært frivillige før!

    • Frivillighet Norge står bak nettstedet Frivillig.no som ble lansert i desember 2015. Hvert år sender vi ut en spørreundersøkelse til folk som har meldt seg som frivillig via Frivillig.no gjennom året.

    • Respondentene fikk blant annet spørsmål om motivasjon til frivillighet og hvor de hørte om Frivillig.no. De fikk også muligheten til å gi tilbakemeldinger om hvordan de opplevde å bli tatt i mot som ny frivillig hos organisasjonene de meldte seg til, og de fikk foreslå forbedringer av nettsiden Frivillig.no.

    • Det kom inn rundt 900 svar (821 personer svarte på alt, 91 personer til svarte på noe). Svarene kom fra folk i alle fylker og i alle aldre. Nær 1/3 av de som svarte på undersøkelsen var født i et land utenfor Norden (278 personer).

De av oss som kjenner alt det positive man får igjen av å være frivillig, unner alle å finne et fellesskap i en frivillig organisasjon. Vi i Frivillig.no skriver derfor mye om motivasjonen FOR å bli frivillig, men vi skriver ikke like mye om hva som gjør at folk velger å ikke bli det. Det er også nyttig å vite noe om for organisasjoner som skal rekruttere nye frivillige hender og hoder i 2025!

Så her er den - saken om hvorfor folk ikke blir frivillig!

Tid var det største hinderet

Slik fordelte svarene seg, da de som aldri hadde vært frivillig før fikk spørsmålet “hvorfor ikke?”:

  • 46 prosent av de som oppga at de ikke har vært frivillig tidligere, begrunner dette med at de ikke har hatt tid.

  • 29 prosent svarer at det handler om at de ikke har kjent til mulighetene for å være frivillig.

  • 19 prosent svarer at de simpelthen ikke har ønsket å være frivillig før nå.

  • 14 prosent har ikke kunnet delta på grunn av manglende tilgjengelighet.

  • 6 prosent har ikke hatt råd til å være frivillig.

  • 3 prosent har ikke opplevd at de er inkludert.

  • 3 prosent har ikke følt seg godt tatt imot av organisasjonen(e).

Respondentene kunne velge mellom alternativene over i en liste, og de kunne velge flere alternativer hvis de ville.

Helse, alder, frykt og språk

15 prosent oppga også årsaker til at de ikke har vært frivillige i egne tekstsvar. Tekstsvarene ga også viktig innsikt! Når man vet om grunnene som nevnes der, kan man tilpasse seg. Ved å gjøre små endringer i oppgavene i organisasjonen deres, eller i kommunikasjonen om oppgavene, kan dere bidra til at enda flere opplever at frivillighet har rom for dem.

I tekstsvarene nevnes blant annet nevnes helseutfordringer, sykdom og alder i som opplevde barrierer for frivillighet. Har dere oppgaver som kan gjøres til tross for ulike helseutfordringer? Hva konkret trenger dere hjelp til? Kan det løses sittende, eller med nedsatt hørsel for eksempel? Skriv om det i oppdraget på Frivillig.no!

En annen årsak til at folk ikke blir frivillig er at de «ikke har turt». Tenk igjennom – hvordan kan dere gjøre det mindre skummelt å være frivillig hos dere? Har dere oppgaver som kan løses digitalt? Kan nye frivillige få en omvisning før de skal gjøre oppgaver hos dere? Kan de få møte andre frivillige først, eller få «testdager» som frivillig før de trenger å forplikte seg til noe? Har dere oppgaver man kan delta på som drop-in hjelper de dagene man har kapasitet til det? Skriv om det i oppdraget på Frivillig.no! 

Mange nevner også språk som en barriere for å ta på se frivillige verv. Tenk dere om – har dere oppgaver som kan løses av frivillige som ikke snakker norsk? Har dere andre hos dere som snakker andre språk? Skriv om det i oppdraget på Frivillig.no!

Husk å svare de som vil bli frivillig!

En årsak som også blir nevnt for at folk ikke blir frivillig, er at de har tatt kontakt med en frivillig organisasjon uten å få svar. Det er så utrolig synd, både for organisasjonen som går glipp av god hjelp, og potensielle frivillige som mister motivasjonen.

Om så det er fullt hos dere, eller dere tenker personen er en dårlig «match» til oppgaven dere trenger hjelp til, så svar den som har tatt kontakt med dere. Det kan bidra til å gi frivilligheten et godt rykte, og til at den som tok kontakt fortsetter jakten på noe meningsfullt å bruke tiden sin på.

Legg ut et frivilligoppdrag på Frivillig.no nå – og husk å svare de som tar kontakt: https://om.frivillig.no/legg-ut-oppdrag 

Husk å svare de som tar kontakt og vil bli frivillig! Foto: Hedvig Kolboholen

Published on by Marie Øvrum.