Ta de nye frivillige godt imot!
TEKST: Marie Øvrum, Frivillighet Norge/Frivillig.no
Av de som startet på et frivilligoppdrag de fant på Frivillig.no i 2024 opplevde 93 prosent at de ble tatt godt eller svært godt imot av organisasjonene. Hva var det som gjorde at de følte det?
Hvert år sender vi ut en spørreundersøkelse til et utvalg av de som har meldt seg som frivillig via Frivillig.no gjennom året. Vi spurte de som hadde endt opp med å bli frivillige om hvordan de har blitt tatt imot i organisasjonene. Det var fint å lese at 93 prosent opplevde at de ble tatt godt eller svært godt imot av organisasjonene!
-
Frivillighet Norge står bak nettstedet Frivillig.no som ble lansert i desember 2015. Hvert år sender vi ut en spørreundersøkelse til folk som har meldt seg som frivillig via Frivillig.no gjennom året.
Respondentene fikk blant annet spørsmål om motivasjon til frivillighet og hvor de hørte om Frivillig.no. De fikk også muligheten til å gi tilbakemeldinger om hvordan de opplevde å bli tatt i mot som ny frivillig hos organisasjonene de meldte seg til, og de fikk foreslå forbedringer av nettsiden Frivillig.no.
Det kom inn rundt 900 svar (821 personer svarte på alt, 91 personer til svarte på noe). Svarene kom fra folk i alle fylker og i alle aldre. Nær 1/3 av de som svarte på undersøkelsen var født i et land utenfor Norden (278 personer).
For å forstå mer spurte vi de nye frivillige om HVA det var som gjorde at de følte seg godt mottatt. Vi fikk inn over 150 tekstsvar på dette. For enkelthetens skyld, har vi samlet deres erfaringer i elleve punkter om hva som skal til for å få en god velkomst som ny frivillig. Punktene under er gode råd og ambisjoner å ta med seg inn i 2025, når nye frivillige skal starte i deres organisasjon:
Dette gjorde at de frivillige følte seg godt mottatt i organisasjonene:
God kommunikasjon
Rask, god og tydelig kommunikasjon har ført til en god oppstart for de frivillige.
Glede
Varme, hyggelige og imøtekommende positive folk med godt humør har vært viktig for å bli tatt godt imot. Som en skriver det «Å bli møtt med glede og iverhet». Det gjelder både møter med ansatte, frivillige og deltakere. En frivillig i et tiltak for eldre skriver «både de som jobber frivillig og de eldre tok meg godt imot. Viste interesse og viste at de satte pris på at jeg hjelper til».
En god, interessert velkomstsamtale
En trygg, koselig og informativ velkomstsamtale har ført til mangt en god start. Gjerne personlig. «Jeg fikk tid. De snakket med meg. Det var hyggelig», skriver en frivillig om sitt møte med en organisasjonen. En annen skriver «Koselig med kaffe og god stemning». Flere skriver at det har vært viktig for dem å oppleve at organisasjonene har vært interessert, og vil bli kjent med dem som person med alt de er og har med seg.
En god velkomstsamtale kan bidra til at den frivillige får en fin start i organisasjonen. Foto: Charlotte Sverdrup
God opplæring i passe tempo
Flere vektlegger organisert opplæring, god info om oppgaver og omfang, og tydelige forventninger som viktig. I tillegg nevnes viktigheten av gode kurs, men også «oppfølging uten press». Eller som en annen skriver: «det var viktig at de ikke presset meg til mer enn jeg var klar for».
Engasjement
Flere sier velkomsten ble god på grunn av engasjerte og dyktige frivillige og ansatte i organisasjonene. «Flinke folk som bryr seg» skriver en frivillig.
Føle seg viktig
Flere fremhever at det har vært fint å kjenne at dere innsats er svært ønsket hos organisasjonene. Som en skriver det «jeg følte meg velkommen og viktig i den jobben jeg ønsker å gjøre». En annen skriver at hen synes det var fint å kjenne «at de var veldig glad at jeg bli med».
Høre på den frivilliges ønsker
De frivillige setter pris på å bli møtt av ansatte og frivillige som har lyttet til dem, og som har gitt passende oppgaver. En frivillig skriver at hen har fått et godt møte med organisasjonen gjennom å bli møtt av «engasjerte ledere som var villige til å lytte og bruke meg og mine styrker det de kom best til nytte. Og gode på å gi meningsfylte oppgaver». En annen skriver det på denne måten «De ga meg valg om å gjøre det jeg er interessert i og god til».
Den frivillige sine ønsker er viktig for motivasjonen - spør hva den frivillige selv har lyst til å gjøre hos dere, og tilpass oppgavene deretter. Foto: Charlotte Sverdrup
Tilgjengelighet og trygghet
Flere frivillige skriver at det har vært viktig å ha personer de kan kontakte og snakke med som har vært lett tilgjengelige, og som har hatt en «vennlighet, lydhørhet og vilje til å hjelpe». Det har bidratt til at de har følt seg trygge i organisasjonene sosialt og i oppgavene konkret. «Alle trenger å være sårbar med noen» skriver en frivillig.
Anerkjennelse
De frivillige har satt stor pris på å få anerkjennelse for kompetansen og erfaringene de går inn i frivilligoppdrag med, i tillegg til skryt for det de konkret tilfører organisajsonene som frivillige. «Å føle seg sett», skriver en frivillig.
Tillit
En frivillig skriver «de var hyggelige mot meg og vennene mine, og de stolte på oss så vi fikk gjøre mye morsomme ting». Tillit er viktig for de frivillige som skal gi av tiden sin.
Vennskap
«Jeg fikk raskt god kontakt og nye venner» skriver en frivillig. Vennskap oppstår i ulikt tempo for alle, men er definitivt noe som får de frivillige til å bli i organisasjonene over tid.
Fortell hvordan nye frivillige tas imot på Frivillig.no
Et klart tips fra oss for å rekruttere nye frivillige er å publisere et oppdrag på Frivillig.no. Beskriv hvordan nye frivillige vil bli tatt imot hos dere i oppdraget. Fortell hvordan opplæringen vil foregå, og hva de kan forvente. Skriv med glede og engasjement, og få den frivillige til å føle at de kan bli med på noe som er skikkelig viktig hos dere.
Sist men ikke minst - ta de nye frivillige godt imot!
Trenger du hjelp til å legge ut et frivilligoppdrag på siden? Send en epost til kontakt@frivillig.no